Hanomag Brillant 600

De in oktober 1962 gepresenteerde Hanomag Brillant 600 had een nieuwe diesel motor met wervelkamer en was toen de grootste Hanomag tractor met half-frame constructie. Met zijn 50 pk was het een waardige opvolger voor de R 442 Types zoals de Brillant en Robust. Deze nieuwe motor zou dezelfde vermogen kunnen produceren als de oude Ladermotor. De aangepast voorkamer diesel motor ontving andere cilinderkoppen met ingebouwde vortex kamers, nieuwe zuigers en kreeg de toevoeging R- als de motor type-aanduiding. Door al deze veranderingen, werd de compressie iets verlaagd en konden er hogere snelheid worden behaald. Al deze maatregelen leide tot een nog krachtigere motor met een lager brandstofverbruik en die ook nog eens veel rustigere liep. De voor deze vermogensklasse zeer compleet uitgeruste tractor was hierdoor een zeer gewild voertuig op de grote boeren bedrijven.

Hanomag Brillant 600 (Export-Version)

De zware diesel tractor Hanomag Brilliant 600, die werd in 1967 vervangen door een glijknamige, volledig nieuwe model, en was bedoeld voor de export markt, deze werden traditioneel in het rood gespoten. Hoewel de exacte overeenkomstige cijfers niet beschikbaar zijn, kan ervan worden uitgegaan dat er significante hoeveelheden van deze trekker naar vele landen over de hele wereld zijn geexporteerd. Een specifieke reden hiervoor, was zijn geweldige trekkracht en enorme belastbaarheid, in combinatie met een hoge robuustheid en eenvoud, en de lage normen die deze tractor op onderhoud en verzorging nodig had. Al deze kenmerken waren ideaal voor de gebruiksomstandigheden in tropische overzeese landen. Zo was bijvoorbeeld voor het aansluiten van rand apparatuur maar een persoon nodig, die ook heel gemakkelijk de werkdiepte hiervan kon aanpassen met handbediening. Daarnaast hielt de Pilot-Regelhydraulik via een geleidingswiel de vooringestelde werkdiepte aan.

krachtiger dan ooit

"krachtiger dan ooit" - met deze reclameslogan presenteerde de sinds 1961 als Rheinstahl-Hanomag bekendstaande fabrikant in de herfst van 1967 een compleet nieuwe, en tevens ook zijn laatste tractor-serie. Deze zware trekkers waren de upper class van de nu uit elf typen bestaande Hanomag tractor programma, ze waren nu in staat om het bereik van 25 tot 85 pk motorvermogen te dekken. In tegenstelling tot voorgaande jaren, was het ze eindelijk gelukt door de op slechts een paar basistypen gebaseerd trekkers, een technisch geavanceerde reeks van voertuigen te maken, die op de toegenomen eisen van de markt waren aangepast. Het kleinste model en het instap model van deze serie was een vier-cilinder trekker, de Brillant 600 met 58 pk, en was uitgerust met de nieuw ontwikkelde Hanomag-groep transmissie. Met 19.250,- DM voor de standaard uitvoering, en ook nog voorzien van een hefinrichting, bleef de prijs nog redelijk binnen de perken.

Hanomag Brillant 600
Fabrikant: Hanomag
Model: Brillant 600 (Export Version)
Model geïntroduceerd: 1962
Model beëindigd: 1967
Geproduceerd aantal: 2740
Motor vermogen: 19.7 pk
Banden voor: 6.00x20
Banden achter: 11x36
Snelheden, km/h: 1,5 - 20,0 km/h
Hanomag Brillant 600
Fabrikant: Hanomag
Model: Brillant 600
Model geïntroduceerd: 1962
Model beëindigd: 1969
Geproduceerd aantal: 5200
Motor vermogen: 58 pk
Banden voor: 7.50x16
Banden achter: 11x36
Snelheden, km/h: 1,6 - 27,0 km/h
Hanomag Brillant 600

Hanomag Brillant 600