Bautz

Als in 1948 Josef Bautz GmbH met de bouw van tractoren begint, om daarmee het bedrijf verder uit te breiden, had het bedrijf als oogstmachine producent reeds een uitstekende reputatie opgebouwd. In 1890 werd in Saulgau een kleine machinefabriek opgericht, die in 1909 door de uit Allgäu afkomstige smid, Josef Bautz werd overgenomen. Dit was het startpunt voor de snelle uitbreiding van één van de meest bekende oogstmachine fabrikanten van Duitsland. Vooral hooimachines, gras en graan maaiers werden voortdurend doorontwikkeld en in grote aantallen verkocht over de hele wereld. Alleen al van de Attila grasmaaier werden er tussen 1914 en 1934 meer dan 100.000 stuks geproduceerd. Een van de grondbeginselen van het bedrijf was om alle essentiële onderdelen in eigen fabriek te fabriceren.

Doordat in het midden van de jaren dertig de vraag naar tractoren toenam, wilde Bautz zelf ook een eigen tractoren gaan ontwikkelen. Maar het uitbreken van de oorlog voorkomt dat er met de bouw van een prototype kan worden begonnen. Toen de oorlog eindelijk was afgelopen, bleek het niet haalbaar om op korte termijn zelf een trekker te ontwikkelen, het duurde tot 1948 voordat de Bautz B 14 AS aan het publiek kon worden gepresenteerd. Dit werd gerealiseerd door het ontwerp en de fabricage van het bedrijf Zanker uit Tübingen over te nemen. Zanker was een vreemde eend in deze branche, het was eigenlijk een wasmachine fabrikant, maar had toch een zeer vooruitstrevende diesel trekker weten te ontwikkelen, de Zanker M 1 en hiervoor had het bedrijf een aanzienlijke investeringen moeten doen. Deze investeringen zouden zich op korte termijn niet snel terugbetalen en daarom zochten ze een samenwerkingsverband of een bedrijf die deze productie lijn wilde overnemen. Bautz benutte deze gelegenheid en bespaarde hiermee tijd en ontwikkelingskosten en liet de B 14 AS nog een tijdlang in Tübingen bouwen. Voor de verkoop van deze nieuwe tractor werd gebruik gemaakt van het Bautz distributienetwerk voor oogstmachines.

In 1950 werd de B 14 AS (M 1) vervangen door de Bautz AS 120. Dit was een 12 pk sterke tractor en geheel door Bautz zelf ontwikkeld. In de opvolgende jaren werd het tractor programma verder uitgebreid naar tractoren tot 25 pk. De transmissie werd vervaardig in eigen fabriek of gekocht van Zahnradfabrik Passau, de motorleverancier was MWM (Motoren-Werke Mannheim). Vanaf 1951 kon de reeds voor de oorlog in Grossauheim bij Hanau verworven bedrijfsinstallaties in gebruik genomen worden. Dit resulteerde in een aanzienlijke verbetering van de productie capaciteit. In 1953 bereikte ze met 1585 geproduceerde tractoren de twaalfde plaats en hadden hiermee een marktaandeel van 2,9%.

Relatief onverwacht daalt in 1957 de verkoop van kleinere tractoren. Met de nieuw ontwikkelde trekker modellen 200 en 300 werden nog wel pogingen ondernomen om deze daling in de verkoop aan te pakken en verder te bouwen op successen uit het verleden. Maar door de steeds groter wordende concurrentiedruk blijven de verkoopsuccessen echter beperkt. Bautz neemt de Engelse fabrikant Nuffield over, zodat ook tractoren uit het hogere vermogensklasse in het assortiment aangeboden kunnen worden. Als deze samenwerking niet de gewenste resultaten opleveren, gaat Bautz opzoek naar een Duitse partner. Met de in 1962 gestarte samenwerking tussen Bautz en Hanomag AG werd gedacht de juiste partner eindelijk gevonden te hebben. Maar als blijkt dat ook deze samenwerking geen positieve resultaten opleveren, beëindigd Bautz de samenwerking en niet veel later stopt het zelfs met de ontwikkeling en bouw van tractoren.

Bautz AS 120