Bautz B 14 AS

In het jaar 1949 verraste de gerenommeerde wasmachine en huishoudelijke apparaten fabrikant Herman Zanker uit Tübingen de tractor-industrie met een eigen ontwikkelde tractor. Met deze tractor met als type aanduiding M 1 had de firma Zanker als branchevreemde onderneming een zeer vooruitstrevende tractor gebouwd.

In tegenstelling tot de meeste andere tractor producenten die confectie tractoren bouwde, kwamen bij de Zanker de motor en transmissie volledig uit eigen fabriek. Ze hadden kosten noch moeite gespaard om het publiek deze nieuwe trekker te presenteren.

Helaas kwamen de hoge verwachtingen en de verkoop aantallen niet overeen. En dus deed Zanker het enige juiste ding, namelijk zich zo snel mogelijk terug te trekken uit dit segment. Het bedrijf Bautz nam de bouwtekeningen en het productielijn over en deed zijn voordeel met het besluit van Zanker.

Nog een korte periode werden deze voormalige Zanker trekkers met hun oorspronkelijke motoren geleverd, maar als snel was er ook een uitvoering met MWM motor leverbaar. Deze tractor kon voor 5950,- DM aangeschaft worden. De onderstaande gegevens hebben betrekking op de variant met MWM motor.

Bautz B 14 AS
Fabrikant: Bautz
Series: B
Model: B 14 AS
Model geïntroduceerd: 1949
Model beëindigd: 1951
Motor vermogen: 14 pk
Snelheden, km/h: 17,7 km/h
Geen afbeelding beschikbaar

Jouw foto hier?